Strona główna Zdrowie

Tutaj jesteś

Tłuszcze, które działają na korzyść zdrowia – rola EPA i DHA w diecie

Zdrowie
Tłuszcze omega 3

Tłuszcze w diecie często są demonizowane, a to olbrzymi błąd. W kontekście prawidłowego funkcjonowania organizmu pełnią równie ważną rolę jak np. białko czy węglowodany złożone, dlatego nie można zapominać o włączeniu ich do swojego codziennego jadłospisu. Źródłem zdrowych tłuszczów są nie tylko rośliny, ale również np. ryby i oleje z nich pozyskiwane. Znajdziesz w nich niezawodny duet kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które są niezbędne dla wsparcia Twojego zdrowia. Dlaczego? Sprawdź!

EPA i DHA – duet kwasów omega-3

Kwasy omega-3 zaliczane są do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak omega-6 i omega-9. Ich nazwa pochodzi od budowy ich struktury chemicznej – znajdziesz w nim więcej niż jedno wiązanie podwójne, a pierwsze z nich ulokowane jest przy trzecim atomie węgla, jeśli spojrzeć od metylowego końca łańcucha.

Do najważniejszych kwasów omega-3 należą alfa-linolenowy (ALA), dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Kwas ALA musisz dostarczać organizmowi z zewnątrz – poprzez zróżnicowaną dietę bądź też naturalne suplementy. DHA i EPA mogą co prawda powstawać z ALA, ale proces ten jest mało wydajny i nie zaspokaja w pełni potrzeb Twojego organizmu. Wniosek? Wszystkie trzy najlepiej włączyć do swojej codziennej diety – dzięki temu ryzyko ich niedoboru spadnie, a Ty będziesz cieszyć się lepszym samopoczuciem.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) i jego rola w organizmie

Zacznijmy od kwasu EPA (eikozapentaenowego). Nie bez powodu często nazywany jest morskim obrońcą serca. Jego cennym źródłem są tłuste ryby morskie, takie jak np. makrela, sardynki czy dorsz atlantycki, jak również wysokiej klasy trany. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, możesz sięgnąć po doskonałą alternatywę – olej z alg morskich.

Wróćmy jednak do kwestii jego właściwości ochronnych. Kwas EPA wyróżnia się niezwykle korzystnym wpływem na układ sercowo-naczyniowy, który wynika m.in. z jego działania przeciwzapalnego. Redukuje stany zapalne w jego obrębie, co pozwala obniżyć ryzyko rozwoju poważnych chorób. Ponadto przyczynia się do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych, a także zapobiegania agregacji płytek krwi – działa więc przeciwzakrzepowo. Do tego pomaga w uregulowaniu poziomu “złego cholesterolu” we krwi, a od tego już krótka droga do profilaktyki m.in. miażdżycy bądź też choroby wieńcowej.

Nie bez znaczenia jest również to, że kwas EPA stabilizuje obecność drugiego z kwasów omega-3 – kwasu DHA – w fosfolipidach błon komórek nerwowych. Efekt? Jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. 

tran smakowy

Rola kwasu dokozaheksaenowego (DHA)

Kwas DHA to jeden z najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3. Odgrywa on kluczową rolę w funkcjonowaniu Twojego mózgu i oczu. Już na etapie życia płodowego wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego i siatkówki oka. Jego obecność w diecie kobiet w ciąży ma więc ogromne znaczenie dla zdrowia maluszka.

Pamiętaj jednak o tym, że nie tylko rozwijający się organizm potrzebuje DHA. Równie ważny jest już w dorosłości, a także w dojrzałym wieku. Powód? Wspiera pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, co przekłada się na ogólną kondycję Twojego mózgu. Regularne dostarczanie swojemu organizmowi DHA może pomóc Ci zachować sprawność umysłową na dłużej i zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. Alzheimer.

Jeśli zależy Ci na ostrości widzenia, DHA to Twój ogromny sprzymierzeniec. Stanowi jeden z podstawowych składników siatkówki oka i pomaga w utrzymaniu jej prawidłowej struktury, a także zachowania jej funkcji. Jego niedobór może przyczynić się do pogorszenia wzroku, szczególnie wraz z wiekiem.

Dlaczego warto sięgać po duet EPA i DHA?

Sięganie po duet EPA i DHA to szereg korzyści zdrowotnych. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest kluczowym składnikiem błon komórkowych neuronów i wspiera ich wzrost, a więc jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Zarówno DHA, jak i EPA pomagają obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, stabilizują ciśnienie tętnicze, a także wykazują się działaniem przeciwzakrzepowym i przeciwzapalnym.

Ponadto duet kwasów EPA i DHA łagodzi nadmierną reakcję układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w przypadku infekcji i alergii. Wspierają także kondycję psychiczną, a ich obecność w codziennej diecie pozytywnie wpływa na kondycję skóry – zapobiega jej nadmiernemu przesuszeniu i wzmacnia jej barierę ochronną przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Artykuł sponsorowany

Redakcja balando.pl

Zespół redakcyjny balando.pl z pasją śledzi świat urody, mody i zdrowia. Chcemy dzielić się naszą wiedzą z czytelnikami, pomagając im odnaleźć się w trendach i zadbać o siebie. Skupiamy się na tym, by złożone tematy przedstawiać w prosty i przystępny sposób.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?